Context, joies i objectes contemporanis - Activitat

Tancar la finestra Peça anterior Peça següent

Itineràncies

Olga Hernández Puerto

Les joies d'Olga Hernández Puerto a l'Itineràncies de la galeria Context

Tancar la finestra Peça anterior Peça següent

Què et va portar a endinsar-te en el món de l’artesania tèxtil?

La meva formació ja ve del tèxtil, disseny i patronatge de moda. Després de treballar durant cinc anys en el món de la moda vaig voler tornar al inici del procés: crear els teixits, experimentar amb els colors, els materials, els lligaments..., i tot això de forma artesanal que em permet crear un teixit a mida per després poder manipular-lo i donar-li forma.

 

Estudis de Tapís, Estampació tèxtil,  Pintura sobre seda, com es va iniciar el teu interès per la joieria?

Sempre m'ha agradat crear, experimentar amb les tècniques i els materials. Passar del tèxtil a la joieria va ser com un joc, una manera de donar la volta i veure els teixits des d’una altra perspectiva, dimensió i funcionalitat. No hem d'oblidar tampoc que ja fa uns quants anys que el concepte de joia ha anat canviant i ha permès que es vegin les joies d'una manera més amplia, valorant els procés creatiu i artístic i no només el valor dels materials amb el que estan fetes les peces.

 

De totes les tècniques tèxtils que has anat treballant durant aquests darrers anys , quines penses que tenen més possibilitats de ser aplicades a la joieria contemporània? I quina  creus que és la seva aportació principal.

Les tècniques tèxtils més utilitzades com el ganxet, el punt, el feltre, els nusos...,ja fa molt de temps que s'utilitzen en joieria i trobem grans joieres com Felike van der Leest, Arlina Fish, i  Nora Fo,x entre d'altres, que han treballat  meravellosament i amb molta cura aquestes tècniques. Crec que és molt important el domini de les tècniques per obtenir un bon resultat, a mi personalment m'agrada molt la del cordó japonès, anomenada kumihimo, sempre és enriquidor veure com es treballa en altres cultures.

 

Textures, colors..., les teves peces es redimensionen per crear petites formes per guarnir el cos. Ens pots parlar de les característiques formals de les teves peces?

Les meves peces formen part d'un univers molt divers, jo parteixo de l'experimentació amb les tècniques tèxtils com poden ser el tapís, el ganxet, el plegat, el feltre, la costura, el cordó etc, les transformo i  canvio els materials,  com per exemple ganxet amb fil d'acer, tècniques de plegat de cistelleria fent servir cintes o teles, treballar el cordó amb cables d'acer plastificat... També una característica important és el color i les textures que ens proporcionen els materials tèxtils, ja que es poden tenyir, endurir i deformar per crear volums. Utilitzant tots aquests factors, aprofitant la lleugeresa dels materials crec que en el conjunt de la meva feina busco la simplicitat i el treball de les tècniques de forma acurada.

 

Actualment imparteixes cursos de Tècniques Tèxtils en diferents escoles per aplicar-les a la joieria contemporània. Creus que en aquests darrers anys ha crescut el interès per conèixer i aplicar aquestes tècniques?

Crec que sí, que ja des de principis d'aquest  segle les tècniques tèxtils que es tenien una mica oblidades, potser perquè sempre ens han envoltat o perquè les hem relacionat amb altres temps, ja fa uns quants anys s'han tornat a valorar i transformar per obtenir treballs amb resultats sorprenents. També ajuda que són tècniques molt accessibles i  que no es necessita molta maquinària, però s'ha de tenir present que no per això es poden treballar de qualsevol manera.  Crec que és important ser rigorós  en les tècniques que s'utilitzen i sobretot ser acurat amb els acabats. Hem de saber aprofitar que actualment el món de la joieria té una mirada molt més oberta en la que el procés creatiu és tan o més important que  els materials amb els que estan fetes les peces. És en aquests marc que la joieria i el tèxtil poden confluir i obtenir resultats extraordinaris.

 

 Quins temes, aspectes o projectes centren ara el teu treball?

En els meus darrers projectes he introduït un material no tèxtil, la fusta d'olivera, que junt amb els materials que sempre m'envolten com el cotó, el lli, les teles..., han format part de la exposició de Context d'aquesta tardor Joies mínimes /Joyas mínimas /Minimal jewels. En les peces presentades he cosit la fusta amb un treball de frivolité fet amb fils de cotó. Treballar amb fusta té moltes possibilitats, ja veurem on em porta tot això, si més no... diuen que ... tocar fusta porta sort!

©Context   |   c. Viñolas, 10 Sant Cugat del Vallès   |   Telèfon 930 130 027   |   Contacta amb nosaltres per correu electrònic galeria@context.cat   |   Avís legal
Consulta el nostre canal de Facebook Consulta el nostre Pinterest Consulta el nostre canal de Youtube